berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Ciasto kakaowe z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste ciasto, proste i niedrogie, jedna z wersji popularnego murzynka. Smakuje wszystkim - bez wyjątku.

Ciasto kakaowe z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z polewą

 

  • margaryna - 1,5 kostki
  • kakao - 8 łyżek
  • woda - 2 szklanki
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z polewą
Margarynę rozpuścić w garnku, wsypać do niej cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Odlać pół szklanki masy - na końcu polejemy nią ciasto. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajka. Dodać wody.

Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kawałki orzechów, wymieszać łyżką i przełożyć na blaszkę.

Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto kakaowe z polewą
Rozpuścić margarynę, dodać cukier i kakao
Ciasto kakaowe z polewą
Wszystko musi się ładnie polączyć - odlać pół szklanki
Ciasto kakaowe z polewą
Dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną, miksować.
Ciasto kakaowe z polewą
Wylać na blachę, piec do 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ciasta