Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Ciasto: Margarynę, mleko, cukier, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka, zagotować, przestudzić. Do chłodnej masy czekoladowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. (Piec do suchego patyczka). Upieczone, zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odłożyć do stężenia. Masa: 300 ml mleka zagotować, pozostałe wymieszać z mąką krupczatką i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego sie mleka i ciągle mieszając ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na 1 blat, wyrównać, ułożyć rzędami mleczna pianka. Pomiędzy rzędy mlecznej pianki wlać tężejąca galaretką. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
marietta