Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z mleczną pianką i masą jest rewelacyjne.

Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką

 

  • Ciasto
  • 25 dag margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • 2 szkl mleka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1/2 kg mlecznej pianki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 gotowe polewy czekoladowe
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki płatków czekoladowych

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Ciasto: Margarynę, mleko, cukier, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka, zagotować, przestudzić. Do chłodnej masy czekoladowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. (Piec do suchego patyczka). Upieczone, zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odłożyć do stężenia. Masa: 300 ml mleka zagotować, pozostałe wymieszać z mąką krupczatką i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego sie mleka i ciągle mieszając ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na 1 blat, wyrównać, ułożyć rzędami mleczna pianka. Pomiędzy rzędy mlecznej pianki wlać tężejąca galaretką. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Margarynę mleko kakao i cukier włożyc do garnka i zagotować
Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Na blat ciasta wyłożyć połowę masy i ułożyć ptasie mleczko
Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Pomiędzy ptasie mleczko wylać tężejącą galaretkę
Ciasto kakaowe z masą i mleczną pianką
Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami