Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z bitą śmietaną
Do miski włożyć masło, dodać 18 dag cukru pudru, utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao, wlać wodę, wymieszać. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Do naczynia włożyć masło, szklankę cukru, 2 łyżki kakao i mleko, podgrzewać aż wszystkie składniki połączą się. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru. Zimne ciasto przełożyć dość grubą warstwą śmietany, odłożyć 2-3 łyżki. Zalać przestudzoną polewą czekoladową. Kroić na kwadratowe porcje, wierzch ozdobić resztą ubitej śmietany.