Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto kakaowe z masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kakaowe z masą śmietanową jest delikatne i bardzo smaczne.

Ciasto kakaowe z masą śmietanową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą śmietanową

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 20 dag mąka krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • sok z cytryny
  • aromat
  • 2 polewy czekoladowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą śmietanową
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Do utartej masy przesiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o średnicy 34/21 i piec w temp.180 stopni około 25 minut. Upieczone ostudzić, wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 2 blaty. Masa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce śmietany. Pod koniec przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem o dowolnym zapachu. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i oblać polewą czekoladową.
Ciasto kakaowe z masą śmietanową
Utartą margarynę z cukrem pudrem i żółtkami wymieszać z mąka i kakao
Ciasto kakaowe z masą śmietanową
Margarynę cukier puder i śmietanę utrzeć na puszystą masę