luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto kakaowo-bakaliowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zlapal mnie apetyt na ciasto czekoladowe z bakaliami:)

Ciasto kakaowo-bakaliowe

Składniki:

Ciasto kakaowo-bakaliowe

 

  • 180 gram masla lub margaryny
  • 180 gram cukru
  • 5 jajek
  • 200 gram jagurtu (naturalny albo smakowy)
  • 370 gram maki poszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 2 lyzki dzemu np. truskawkowy
  • 150 gram namoczonych rodzynek ( w rumie lub czarnej herbacie)
  • 100 gram posiekanych orzechow

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-bakaliowe
Maslo ubic z cukrem, dodac pojedynczo jajka dalej ubijajac. Nastepnie dolozyc jogurt i make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda. Na koncu dodac dzem, orzechy i odsaczone z rumu i posypane maka rodzynki. Odlany rum dodac do ciasta, wymieszac. Piec ok.40 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu udekorowac np. polewa kakaowa.

Tagi:

jajko jajka mak