akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Kantyczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Ciasto składa się z trzech warstw oddzielonych biszkoptami i dżemem. Mocno wilgotne i naprawdę bardzo smaczne! Doskonałe na przyjęcia. Polecam!

Ciasto Kantyczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kantyczka

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny w temperaturze pokojowej
  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szkl. maku
  • okrągłe biszkopciki
  • słoik dżemu morelowego lub malinowego (użyłam z czarnej porzeczki)
  • ekstrakt z wanilii

 

  • Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18% / jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ciasto Kantyczka
1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ekstrakt, zmiksować. Na koniec wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Masę podzielić na 3 części. Do jednej wsypać mak, wymieszać. Do drugiej 2 łyżki kakao, wymieszać, a do trzeciej wmieszać 2 łyżki mąki pszennej. 2. Dużą formę 23x39 cm (lub dużą tortownicę) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na spód blaszki ciasto makowe, na nie poukładać biszkopty i wysmarować je dżemem. Na dżem wyłożyć ciasto kakaowe i znów biszkopty i dżem. Na górę wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st. C około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną polać ciasto. Smacznego! 
Ciasto Kantyczka
Podzielenie ciasta na trzy różne części.
Ciasto Kantyczka
Przykrycie ciasta makowego biszkoptami i dżemem.
Ciasto Kantyczka
Wysmarowanie biszkoptów ciastem kakaowym.
Ciasto Kantyczka
Wyłożenie ciasta makowego na spód blaszki.