Sposób przygotowania:
Ciasto Kantyczka
1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ekstrakt, zmiksować. Na koniec wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Masę podzielić na 3 części. Do jednej wsypać mak, wymieszać. Do drugiej 2 łyżki kakao, wymieszać, a do trzeciej wmieszać 2 łyżki mąki pszennej. 2. Dużą formę 23x39 cm (lub dużą tortownicę) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na spód blaszki ciasto makowe, na nie poukładać biszkopty i wysmarować je dżemem. Na dżem wyłożyć ciasto kakaowe i znów biszkopty i dżem. Na górę wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st. C około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną polać ciasto. Smacznego!