luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kantyczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

- wiem że tu juz jest ten przepis .. ja jednak inaczej klade ten dżem, latwiej potem rozprowadzić kolejne warstwy ciasta..

Kantyczka

Składniki:

Kantyczka

 

  • 2,5szk mąki
  • półtorej kostki margaryny
  • 8 jaj
  • 2szk cukru pudru
  • pół szk maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • dżem morelowy lub malinowy

Sposób przygotowania:

Kantyczka
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z a na ubitą z białek.Ciasto podzielić na trzy równe części.Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki).Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta wyłożyć ciasto białe, potem biszkopty posmarowane od spodu dżemem, następnie ciasto makowe, ponownie biszkopty z dżemem. Na wierzchu ułożyć ciasto kakaowe.Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zrumieni. ok 1 godzinę..Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

biszkopt mak