Sposób przygotowania:
Ciasto Karpatka wg 2milutka
Ciasto: Margarynę włożyć do rondelka wlać szklankę wody i szczyptę soli zagotować do rozpuszczenia margaryny. Mąkę wsypywać na wrzącą margarynę i energicznie ucierać pałką ciasto aż do połączenia .Po całkowitym wymieszaniu odstawić do wystygnięcia. 5 jajek całych dodawać po jednym do ciasta wsypać proszek i ubijać mikserem.Ciasto podzielić na 2 równe częściWyłożyć na dwie standardowe wyłożone pergaminem blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 min w termoobiegu 160*. Po upieczeniu wystudzić .
Masa: 1/2 litra mleka odlać więcej niż pół szklanki ,resztę z cukrami zagotować ,budyń rozprowadzić w pozostałym mleko dodać mąkę pszenną i jajko rozmieszać mikserem aby nie było grudek,ugotować budyń ,zostawić do ostygnięcia Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu i parę kropli olejku do ciasta, zrobić krem i gotowym przełożyć placek. Można udekorować dowolnie np czekoladą.
Masa: 1/2 litra mleka odlać więcej niż pół szklanki ,resztę z cukrami zagotować ,budyń rozprowadzić w pozostałym mleko dodać mąkę pszenną i jajko rozmieszać mikserem aby nie było grudek,ugotować budyń ,zostawić do ostygnięcia Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu i parę kropli olejku do ciasta, zrobić krem i gotowym przełożyć placek. Można udekorować dowolnie np czekoladą.
MagdaMM
2milutka
Madziu nie ma nic trudnego jeśli będziesz robić jak w przepisie musi wyjść :))) nie ma innej opcji,ja to ciasto robiłam pierwszy raz w 5 klasie podstawówki i w sumie było to pierwsze ciasto jakie robiłam nie licząc biszkopta...nie zrażaj sie tylko zrób jeszcze raz...:)
MagdaMM
2milutka
hihi:) rób ...:)
Bo