gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z ciastem parzonym i masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych. Smaczne, słodkie, przepyszne.

Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi

Składniki:

Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto

  • ½ kostki masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 6 jaj,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa

 

  • wiórka koosowe.

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, energicznie mieszając trzepaczką do połączenia składników.

Nastepnie wstawiamy z powrotem podgrzewamy około 1 minut cały czas mieszając aż powstanie gładka masa.

Studzimy całkowicie.

Do masy dodajemy po jednym jajku stopniowo miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia.

Miksujemy na gładka masę.

Blaszkę 40 x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.

Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach 40 minut.

Masa:

Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypuejmy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy.

Do miski wsypujemy mąki i wlewamy mleko, mieszamy aż sie połączą składniki.

Do gotującego się mleka wlewamy mleko wymieszane z mąkami.

Cały czas mieszamy aż powstanie masa budyniowa.

Całość odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło miksjemy na puszysta masę, stopniowo dodajemy mase budyniową, miksujemy ż powstanie puszysta masa.

Na ciasto wykładamy masę budyniową i psypujemy wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)



Tagi:

ciasto