Sposób przygotowania:
Karpatka z galaretką
1.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masło lub margarynę i gotujemy.Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej mikserem,gotujemy aż masa zgęstnieje.Przygotowaną masę studzimy. 2.Dobrze wystudzoną masę przekładamy do miski,dodajemy proszek do pieczenia,wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. 3.Ciasto wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 35 cm x 24 cm,posmarowanych masłem. 4.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 5.Upieczone placki wyjmujemy z blaszki i studzimy. 6.Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Gdy galaretka stężeje kroimy ją w małą kosteczkę. 7.Z mleka i budyni gotujemy budyń i studzimy. 8.Masło lub margarynę ucieramy,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. 9.Do masy dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. 9.Wystudzone placki przekładamy masą z galaretką i oprószamy cukrem pudrem.