Sposób przygotowania:
Bieszczadzkie ciasto ala karpatka
Do garnka wlewamy wodę podgrzewamy do ok 90 stopni. Dodajemy sól- mieszamy. Wkładamy kostkę masła. Mieszamy pomału aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy- zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po 1 jajku miksując kilka sekund. Po wpiciu ostatniego jajka miksujemy ok 3 min. Rozsmarowujemy masę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy łyżka jakby fale , powierzchni anie ma być płaska. wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy ok 30 min. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stopni i pieczemy - suszymy jeszcze ok 20 min. Wyciągamy złociste góry. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimne przekrawamy na dwie równe części. Teraz robimy masę. Zagotowujemy nie pełne pół litra mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i cukrem. do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę i mieszamy aż zgęstnieje. Wyłączamy ogień. Wbijamy żółtka mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy zimny budyń . Miksujemy.
Na koniec dodajemy wiórka i mieszamy łyżką . Nakładamy masę na fale i nakrywamy druga częścią fali. Wstawiamy do lodówki , podajemy posypane wiórkami.
Zimne przekrawamy na dwie równe części. Teraz robimy masę. Zagotowujemy nie pełne pół litra mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i cukrem. do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę i mieszamy aż zgęstnieje. Wyłączamy ogień. Wbijamy żółtka mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy zimny budyń . Miksujemy.
Na koniec dodajemy wiórka i mieszamy łyżką . Nakładamy masę na fale i nakrywamy druga częścią fali. Wstawiamy do lodówki , podajemy posypane wiórkami.