Sposób przygotowania:
Karpatka dyniowo- czekoladowaETAP 1

CIASTO:Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej margarynę. Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.
Do rozpuszczonych składników dodajemy wymieszane sypkie. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania tzw. „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
ETAP 2

Do przestudzonego dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10 minut.
ETAP 3

Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta karpatkowego. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszek.
Tak przygotowane blaszki kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.
ETAP 4

Upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy . Przestudzone przekładamy kremem dyniowym
ETAP 5

KREM:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem kryształem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka oraz dynię. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń. Gotowy studzimy.
Kostki masła ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowego kremu dodajemy adwokat do smaku (lub inny alkohol).
Tak przygotowanym kremem przekładamy przestudzone blaty karpatkowe.
Ciasto odstawiamy do lodówki by masa stężała.