jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karpatka dyniowo- czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16

To pyszna jesienna odsłona karpatki:). Jako że dynia idealnie komponuje się smakowo i wizualnie z czekoladowymi ciastami, tradycyjne ciasto karpatkowe wykonałam w wersji kakaowej.

Karpatka dyniowo- czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka dyniowo- czekoladowa

CIASTO:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki kakao dobrej jakości,
  • 0,5 kostki margaryny (125 gram),
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta sody,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 5 średniej wielkości jajek (w sumie szklanka po wybiciu)

DYNIOWY KREM

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni,
  • 2 kostki masła (400 gram),
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • ok 2 -3 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
  • adwokat do smaku,

Sposób przygotowania:

Karpatka dyniowo- czekoladowa

ETAP 1

Karpatka dyniowo- czekoladowa
Sypkie składniki wrzucamy na wodę

CIASTO:Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej margarynę. Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.

Do rozpuszczonych składników dodajemy wymieszane sypkie. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania tzw. „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 2

Karpatka dyniowo- czekoladowa
Do przestudzonej "kluski" dodajemy jajka

Do przestudzonego dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10 minut.

ETAP 3

Karpatka dyniowo- czekoladowa
Na przygotowane blaszki wykładamy ciasto

Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta karpatkowego. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszek.

Tak przygotowane blaszki kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.

ETAP 4

Karpatka dyniowo- czekoladowa
Przestygnięte ciasta przekładamy dyniową masą

Upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy . Przestudzone przekładamy kremem dyniowym

ETAP 5

Karpatka dyniowo- czekoladowa
Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń

KREM:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem kryształem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka oraz dynię. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń. Gotowy studzimy.
Kostki masła ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowego kremu dodajemy adwokat do smaku (lub inny alkohol).

Tak przygotowanym kremem przekładamy przestudzone blaty karpatkowe.
Ciasto odstawiamy do lodówki by masa stężała.


Tagi:

dynia karp ryba