Sposób przygotowania:
Ciasto kawowe
Makę wymieszać z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuścic w ciepłym mleku. Cukier, zółtka i margarynę utrzeć na gładka mase (ja uzyłam do tego celu blendera). Następnie dalej ucierać powoli wlewając mleko z kawą. Jak płyn będzie jednolity wsypywac stopniowo makę z dodatkami i mieszac ciasto aż bedzie jednolite. Przełozyć do natłuszczonej i wysypanej bułka formy (uzyłam tortownicy o srednicy 28cm) i piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja piekłam w takim elektrycznym piecyku bez regulacji równo 45 minut).
Po wyłączeniu piecyka niech ciasto w nim postoi z 5 minut, potem uchylamy odrobine drzwiki piecyka. Po 10 minutach mozna wyjąć ciasto (mój wypróbowany sposób zeby ciasto nie oklapło).
Ciasto jak dla mnie ma zapach piernika. Jesli chcemy to mozemy cynamon zastąpić przyprawą do piernika. Ciasto wychodzi lekko wilgotne. Z białek które zostana możemy zrobić bezy.
Po wyłączeniu piecyka niech ciasto w nim postoi z 5 minut, potem uchylamy odrobine drzwiki piecyka. Po 10 minutach mozna wyjąć ciasto (mój wypróbowany sposób zeby ciasto nie oklapło).
Ciasto jak dla mnie ma zapach piernika. Jesli chcemy to mozemy cynamon zastąpić przyprawą do piernika. Ciasto wychodzi lekko wilgotne. Z białek które zostana możemy zrobić bezy.