caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto choć kawowe to moim zdaniem świetnie udaje piernik. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari

Ciasto kawowe

Składniki:

Ciasto kawowe

 

  • 3 czubate szklanki maki pszennej
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia (15g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 czubate łyzki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyzeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • ew. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe
Makę wymieszać z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuścic w ciepłym mleku. Cukier, zółtka i margarynę utrzeć na gładka mase (ja uzyłam do tego celu blendera). Następnie dalej ucierać powoli wlewając mleko z kawą. Jak płyn będzie jednolity wsypywac stopniowo makę z dodatkami i mieszac ciasto aż bedzie jednolite. Przełozyć do natłuszczonej i wysypanej bułka formy (uzyłam tortownicy o srednicy 28cm) i piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja piekłam w takim elektrycznym piecyku bez regulacji równo 45 minut).

Po wyłączeniu piecyka niech ciasto w nim postoi z 5 minut, potem uchylamy odrobine drzwiki piecyka. Po 10 minutach mozna wyjąć ciasto (mój wypróbowany sposób zeby ciasto nie oklapło).

Ciasto jak dla mnie ma zapach piernika. Jesli chcemy to mozemy cynamon zastąpić przyprawą do piernika. Ciasto wychodzi lekko wilgotne. Z białek które zostana możemy zrobić bezy.

Tagi:

kawa tarta mak