bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kinder pingui ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kinder pingui w wydaniu ciasta. ciasto z przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe43187.html

Kinder pingui ciasto

Składniki:

Kinder pingui ciasto

 

  • BIszkopty (upiec 2 z podwojnej ilosci składników):
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NA MASĘ:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 "śmietan-fixy"
  • 4 łyżki cukru pudru
  • NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:
  • 20 dag czekolady
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2-3 krople oleju
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kinder pingui ciasto
mała zmiana; wczoraj robiłam wg przepisu i biszkopty były bardzo cieniutkie tak ze prawie smietana je zakryla, wiec dzisiaj zrobiłam dwa z podwójnej ilosci i ciasto było duze i puszyste BISZKOPTY: Piekarnik nagrzac do 180 st. Blaszke wyłozyc papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Operacje powórzyc do drugiego biszkoptu. Ciasto przelać do blaszek (ja piekłam w 2 tortownicach) w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach powinny być gotowe. Wystudzić. MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać glazurą. I zajadać sie:)