Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Biszkopt a'la kinder pingui

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto zainspirowane kokosowo-czekoladowym smakiem batonika kinder pingui

Biszkopt a'la kinder pingui

Składniki:

Biszkopt a'la kinder pingui

 

  • na biszkopt:
  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • _____________________________
  • na masę kokosową:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ____________________
  • dżem z czarnej porzeczki
  • kilka kulek winogron
  • galaretka agrestowa
  • płatki migdałowe

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt a'la kinder pingui
Do ubitych na sztywno białek dodawać powoli, stale miksując, najpierw cukier, potem żółtka. Kakao, obie mąki, proszek do pieczenia zmieszać razem, przesiać, dodać do masy z jajek, zmiksować na jednolitą masę, wylać na brytfannę i piec 20 minut w 180st. Wiórki gotować z mlekiem na małym ogniu aż mleko odparuje, ostudzić i utrzeć z 200g masła oraz 2 łyżkami cukru pudru. Wstawić do lodowki żeby zgęstniało. Biszkopt podzielić na 2 blaty, jeden włożyć na spód brytfanny z powrotem, przełożyć masą kokosową oraz dżemem z czarnej porzeczki, położyć drugi blat. Na wierzch posypać płatki migdałowe oraz poukładać pokrojone winogrona, zalać chłodną tężejącą galaretką agrestową, wstawić ciasto do lodówki na całą noc. Zamiast galaretki i owoców polecam także zrobić polewę czekoladową. Obie opcje sa pyszne.