Sposób przygotowania:
Ciasto koci pyszczek
Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypywać cukier i wbijać po 1 jajku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do plastikowej torebki, rozgnieść wałkiem. Okruchy dodać do masy razem z orzechami i czekoladową posypką. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 50-60 minut w temp 170-190stC.Przestudzić w formie, a następnie delikatnie przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować szablon. Na kawałku kartonu namalować głowę kota, odpowiadającą wielkości rozmiarów tortownicy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć kontury. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Wyciąć oczy i przykleić do ciasta. Gdy polewa zastygnie, pisakiem cukrowym namalować źrenicę, nos i wąsiki.