misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ciasto koci pyszczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto w kształcie głowy kotka.....

Ciasto koci pyszczek

Składniki:

Ciasto koci pyszczek

 

  • CIASTO:
  • 18 dag masła lub margaryny
  • 18 dag cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag maślanych herbatników
  • 20 dag mielonych orzechów laskowych
  • 10 dag posypki czekoladowej (lub startej czekolady)
  • DO DEKORACJI:
  • Polewa czekoladowa
  • Mały kawałek surowej masy marcepanowej na oczy
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • pisak cukrowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto koci pyszczek
Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypywać cukier i wbijać po 1 jajku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do plastikowej torebki, rozgnieść wałkiem. Okruchy dodać do masy razem z orzechami i czekoladową posypką. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 50-60 minut w temp 170-190stC.Przestudzić w formie, a następnie delikatnie przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować szablon. Na kawałku kartonu namalować głowę kota, odpowiadającą wielkości rozmiarów tortownicy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć kontury. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Wyciąć oczy i przykleić do ciasta. Gdy polewa zastygnie, pisakiem cukrowym namalować źrenicę, nos i wąsiki.