Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kokosowe Krakowianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można zrobić ciasto orzechowe, wystarczy wiórka kokosowe zastąpić mielonymi orzechami.

Ciasto kokosowe Krakowianki

Składniki:

Ciasto kokosowe Krakowianki

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki budyniu kokosowego
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe Krakowianki
Masło z cukrem pudrem i miodem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać wiórka kokosowe, wlać mleko, aromat i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Tagi:

jajko jajka