Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie ciasto, w którym zestawiłam połączenie ciasta kokosowego z kakaowym, przełamane lekko kwaśną śliwką.

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami

 

  • 23 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła (miękkie)
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 70 dag śliwek (bez pestek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • cukier i cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami

Etap 1:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami
Przygotować ciasto, podzielić na 2 części, do pierwszej dodać kokos.

Masło z cukrem utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe. Tortownicę (26 cm) wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć białe ciasto.

Etap 2:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami
Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać.

Do drugie połowy ciasta wsypać kakao i dokładnie połączyć składniki.

Etap 3:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami
Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, ułożyć śliwki.

Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Śliwki umyć i usunąć pestki. Połówki śliwek układać skórką w dół na wierzchu ciasta, lekko wciskając.

Etap 4:

Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkami
Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez ok. 40 min.

Na koniec wierzch ciasta można posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez ok. 35-40 min. Ostudzić, przed podaniem posypać pudrem.