Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowo-kakaowe ze śliwkamiEtap 1:
Masło z cukrem utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe. Tortownicę (26 cm) wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć białe ciasto.
Etap 2:
Do drugie połowy ciasta wsypać kakao i dokładnie połączyć składniki.
Etap 3:
Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Śliwki umyć i usunąć pestki. Połówki śliwek układać skórką w dół na wierzchu ciasta, lekko wciskając.
Etap 4:
Na koniec wierzch ciasta można posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez ok. 35-40 min. Ostudzić, przed podaniem posypać pudrem.