beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ciasto kokosowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonałe ciasto na różne okazje

Ciasto kokosowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto kokosowo-orzechowe

 

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik dowolnego dżemu
  • 1 puszka 400g masy kajmakowej
  • biszkopty 1 paczka
  • 1 szklanka kremówki
  • cukier waniliowy
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-orzechowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wmieszać rodzynki i orzechy. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i piec ok 50 minut. Wystudzone ciasto przekroić na połowy. Spodnią część posmarować dżemem. Położyć drugą połowę i docisnąć. Posmarować masą. Ułożyć biszkopty. Całość polać polewą czekoladową. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i nakładać na ciasto w miejsca, gdzie znajdują się biszkopty. Ciasto można podzielić też na kawałki i każdy z osobna dekorować polewą i śmietaną