mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniałe, śmietanowo-kokosowe ciasto z malinami:)

Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • masa:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy
  • łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami
Blachę o wymiarach 20 cm na 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaję cukier i mieszam. Dodaję margarynę i żółtka. Zagniatam całość na gładkie ciasto. Dzielę na dwie części. Jedną część wkładam do zamrażarki, a drugą wylepiam spód blachy i podpiekam ok. 15 minut w 180*C. Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier cały czas miksując. Następnie dodaję proszek budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz gęstą śmietanę. Miksuję całość na najmniejszych obrotach i wylewam masę na podpieczony spód. Na wierzchu układam równomiernie maliny. Wierzch posypuję startym na dużych oczkach tarki ciastem z zamrażarki. Ciasto piekę ok. 1 godzinę w 180*C.
Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami
Połowę ciasta wałkuję i wylepiam nim blachę
Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami
NA podpieczony spód wylewam masę śmietanowo-kokosową
Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami
Na masie śmietanowo-kokosowej układam maliny
Ciasto kokosowo-śmietanowe z malinami
Na wierzch ścieram ciemne ciasto z zamrażalnika

Tagi:

ciasto