Jak i z czym podać ciasto malinowe

Ciasto z malinami ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Ponadto jest miękkie i orzeźwiające. Do sporządzenia wypieku najlepiej wykorzystać świeże, sezonowe owoce – są soczyste, jędrne i słodkie. Ciasto malinowe idealnie sprawdzi się podczas eleganckiego przyjęcia, rodzinnego obiadu oraz jako przekąska do szkoły albo pracy.

Ciasto z malinami świetnie smakuje na kruchym albo drożdżowym spodzie. Owce wystarczy wrzucić do surowej masy i upiec. Do zrobienia placka można użyć również herbatników, biszkoptów albo biszkoptu. Produkty te przekłada się kremem z serka mascarpone, śmietany i malin.

Ciasto malinowe dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać je z lodami śmietankowymi albo waniliowymi, bitą śmietaną, bakaliami i orzechami. Ponadto wypiek warto udekorować polewą z gorzkiej czekolady, cukrem pudrem, lukrem albo sosem karmelowym.

Sposób na kruche ciasto z malinami

Kruche ciasto z malinami jest pożywne. Do jego zrobienia wystarczą: mąka, żółtka jaj, margaryna, śmietana, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miesza się, a następnie zagniata z nich ciasto. Część placka przekłada się do formy do pieczenia, a jego ćwiartkę zamraża. Następnie na surowe ciasto w blaszce wsypuje się umyte maliny. Wierzch wypieku dekoruje się kruszonką, czyli startym na tarce zamrożonym ciastem. Całość piecze się przez blisko godzinę.

Ciasto jogurtowe z malinami krok po kroku

Ciasto jogurtowe z malinami jest łatwe w przygotowaniu. W misce wystarczy wymieszać: mąkę pszenną, jogurt naturalny, oliwę, miód, jajka, cynamon i sodę oczyszczoną. Opcjonalnie można dodać kakao – wówczas wypiek będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Następnie wszystkie składniki blenduje się, a do powstałej masy wsypuje się oczyszczone maliny. Całość należy przelać do formy i piec przez około 45 minut. Gotowy wypiek można oprószyć wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi.

Ciasto z malinami Kategorie

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami występuje w różnych wersjach: można je przyrządzić na bazie brownie, ciemnego biszkoptu lub kruchego ciasta z dodatkiem kakao. W przepisie na szybkie czekoladowe ciasto z malinami wystarczy włożyć owoce do masy i upiec wszystko razem. Bardziej pracochłonne są desery z kremami, na przykład z bitą śmietaną, nutellą, budyniem lub mascarpone. Warto spróbować także ciasta czekoladowego z musem malinowym. Poza sezonem do wypieków można użyć mrożonych malin.

Biszkopt z malinami

Biszkopt z malinami

Słodki biszkopt z malinami to idealna propozycja na lekki, letni deser. Ciasto można przygotować na wiele sposobów: z galaretką, bitą śmietaną, serkiem mascarpone czy kremem. W wersji na szybko maliny umieszcza się bezpośrednio w cieście. Popularne są również przepisy na biszkopt z malinami i pianką lub bezą. Poza sezonem wypiek można przygotować z mrożonych malin.

Tort z malinami

Tort z malinami

Tort z malinami najlepiej smakuje latem, gdy owoce są świeże, słodkie i soczyste. Wypiek można przygotować na uroczystość rodzinną, na przykład wesele, urodziny, imieniny bądź rocznicę. Owoce miksuje się ze śmietaną, masą budyniową, twarogiem albo jogurtem naturalnym. Następnie biszkopt przekłada się powstałym kremem. Tort z malinami dobrze jest oblać rozpuszczoną czekoladą deserową oraz udekorować wiórkami kokosowymi.

Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta malinowa to sezonowe ciasto ze świeżymi owocami i delikatnym kremem. Różne przepisy wskazują, że ten rodzaj tarty można przyrządzić z budyniem waniliowym, serkiem mascarpone lub białą czekoladą. Spód przyrządza się na klasycznym kruchym cieście na tartę lub na cieście francuskim. Górę zawsze ozdabia się dużą ilością malin, można dodać też inne letnie owoce, takie jak borówki, jeżyny i jagody. Ciekawym połączeniem smaków jest tarta czekoladowa z malinami, czyli deser przyrządzony na ciemnym cieście z dodatkiem kakao.

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami jest delikatny, orzeźwiający i ma słodko-kwaśny smak. Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser. Wypiek doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz lodami. Do przyrządzenia sernika można wykorzystać świeże albo mrożone owoce. Maliny warto wrzucić bezpośrednio do masy serowej lub wysypać na wierzch ciasta. Upieczony sernik oblewa się polewą czekoladową bądź karmelową albo posypuje cukrem pudrem.

Placek z malinami

Placek z malinami

Placek z malinami przygotowuje się na bazie świeżych malin lub konfitur zrobionych z tych owoców. Z ich dodatkiem można przygotować praktycznie każdy rodzaj wypieków: począwszy od sycących serników i ciast drożdżowych, przez biszkopty i kruche, aż po lekkie tarty. Maliny idealnie sprawdzą się także w roli dodatku do kremu. Można łączyć je z serkiem mascarpone, z bitą śmietaną i z budyniem.

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami są słodkie, orzeźwiające i delikatne w smaku. Można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Ciastka szczególnie dobrze smakują się latem, gdy owoce są świeże. Mąkę należy wymieszać z mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także cukrem, jajkami, kakao i masłem. Do surowej masy dodaje się również maliny. Ciasto przelewa się do silikonowych albo aluminiowych foremek. Muffinki z malinami piecze się przez około 15 minut.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto z malinami

Znaleźliśmy 169 przepisów w kategorii Ciasto z malinami

Kruche z malinami

Kruche z malinami

anja3107 anja3107

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: