Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z kremem i malinami
Ciasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o rozmiarach 25/36 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 st. Drugą częścią ciasta tak jak pierwszą rozprowadzamy w formie. Na wierzch ciasta dajemy bezę. Pieczemy w 170 st. przez 35-40 minut. Oba kruche blaty dokładnie studzimy.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do otrzymania lśniącej bezy.
Masa malinowa:
Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Masa z mascarpone:
Śmietanę ser mascarpone oraz cukier ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Trzeba uważać, żeby masa się nie zwarzyła.
Składanie:
Na blat ciasta bez bezy wykładamy połowę kremu z mascarpone. Na krem dajemy galaretkę z malinami. Na galaretkę kładziemy resztę kremu z mascarpone i przykrywamy ciastem z bezą i płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o rozmiarach 25/36 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 st. Drugą częścią ciasta tak jak pierwszą rozprowadzamy w formie. Na wierzch ciasta dajemy bezę. Pieczemy w 170 st. przez 35-40 minut. Oba kruche blaty dokładnie studzimy.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do otrzymania lśniącej bezy.
Masa malinowa:
Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Masa z mascarpone:
Śmietanę ser mascarpone oraz cukier ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Trzeba uważać, żeby masa się nie zwarzyła.
Składanie:
Na blat ciasta bez bezy wykładamy połowę kremu z mascarpone. Na krem dajemy galaretkę z malinami. Na galaretkę kładziemy resztę kremu z mascarpone i przykrywamy ciastem z bezą i płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.