SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z kremem i malinami

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kruche ciasto z kremem i malinami Więcej zdjęć (16)

Pyszne kruche ciasto, delikatna beza, puszysty krem z mascarpone i aromatyczne maliny. To ciasto to idealny dodatek do kawy. Doskonałe na wszelkiego rodzaju imprezy. Znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Kruche ciasto z kremem i malinami

 

  • Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 190 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • Beza:
  • 3 białka
  • 125 g cukru

 

  • Galaretka z malinami:
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 g malin (poza sezonem mogą być mrożone)

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kremem i malinami
Ciasto:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o rozmiarach 25/36 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 st. Drugą częścią ciasta tak jak pierwszą rozprowadzamy w formie. Na wierzch ciasta dajemy bezę. Pieczemy w 170 st. przez 35-40 minut. Oba kruche blaty dokładnie studzimy.

Beza:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do otrzymania lśniącej bezy.

Masa malinowa:

Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i odstawiamy do stężenia.

Masa z mascarpone:

Śmietanę ser mascarpone oraz cukier ubijamy do uzyskania puszystego kremu. Trzeba uważać, żeby masa się nie zwarzyła.

Składanie:

Na blat ciasta bez bezy wykładamy połowę kremu z mascarpone. Na krem dajemy galaretkę z malinami. Na galaretkę kładziemy resztę kremu z mascarpone i przykrywamy ciastem z bezą i płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasto dajemy na noc do lodówki.
Kruche ciasto z kremem i malinami
Do miski dajemy miękki tłuszcz oraz cukier
Kruche ciasto z kremem i malinami
Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku
Kruche ciasto z kremem i malinami
Do połączonych składników partiami dodajemy sypkie składniki
Kruche ciasto z kremem i malinami
połowę ciasta wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasto z kremem i malinami
Na drugie ciasto dajemy pianę z białek
Kruche ciasto z kremem i malinami
Pianę rozprowadzamy na cieście
Kruche ciasto z kremem i malinami
Na blachę wykładamy mrożone maliny
Kruche ciasto z kremem i malinami
Maliny zalewamy rozpuszczonymi galaretkami i odstawiamy do stężenia
Kruche ciasto z kremem i malinami
Śmietanę i mascarpone dajemy do miski
Kruche ciasto z kremem i malinami
Ubijamy do uzyskania puszystej masy
Kruche ciasto z kremem i malinami
Połowę kremu dajemy na ciasto bez bezy
Kruche ciasto z kremem i malinami
Na ciasto z kremem dajemy galaretkę z malinami
Kruche ciasto z kremem i malinami
Na galaretkę z malinami dajemy pozostały krem
Kruche ciasto z kremem i malinami
Na wierzch układamy ciasto z bezą
Kruche ciasto z kremem i malinami
Pyszne ciasto z kremem i owocami