Sposób przygotowania:
Ciasto kopiec kretaETAP 1:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą mase. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do jajek i wymieszać. Na koniec dolać olej i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30min. w 160 stopniach. Wystudzić i odkroić wierzch ciasta.
Spód ciasta wydrążyć tak, aby pozostał centymetrowy rant. Ciasto można nasączyć kawą. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na dnie ciasta.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i połączyć z letnią żelatyną. Wmieszać wiórki czekoladowe. Śmietanę wyłożyć na ciasto formując półkulę. Resztę ciasta drobno pokruszyć i obsypać nim krem.
Ciasto schłodzić w lodówce.