WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa wersja popularnego ciasta w proszku o nazwie kopiec kreta. Jest to kakaowe ciasto z kremem z bitej śmietany, z wiórkami czekolady i bananami.

Ciasto kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kopiec kreta

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g maki pszennej tortowej
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju

Nadzienie:

  • 3 banany
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • wiórki czekoladowe gotowe lub zrobione samodzielnie z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto kopiec kreta

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą mase. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do jajek i wymieszać. Na koniec dolać olej i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30min. w 160 stopniach. Wystudzić i odkroić wierzch ciasta.

Spód ciasta wydrążyć tak, aby pozostał centymetrowy rant. Ciasto można nasączyć kawą. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na dnie ciasta.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i połączyć z letnią żelatyną. Wmieszać wiórki czekoladowe. Śmietanę wyłożyć na ciasto formując półkulę. Resztę ciasta drobno pokruszyć i obsypać nim krem.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasto kopiec kreta
Ciasto posypane z wierzchu pokruszonym ciastem
Ciasto kopiec kreta
Krem z kawałkami czekolady uformowany w kopulę
Ciasto kopiec kreta
Połówki bananów ułożone na spodzie ciasta
Ciasto kopiec kreta
Ciasto kakaowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika