Sposób przygotowania:
Kopiec kreta w wersji truskawkowej
Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Pogrzać aby składniki się rozpuściły, wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski przelać rozpuszczone składniki z rondelka. Dodać żółtka i zmiksować.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułka. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół.
Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm. Ze spodu wydrążyć nieco ciasta pozostawiając wyższe boki.
Ścięty wierzch drobno pokruszyć.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Połowę truskawek (200 g) zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z musem truskawkowym i wystudzoną galaretką.
Gotowym kremem posmarować spód ciasta ok 4 łyżek. Pozostały krem wstawić do lodówki aby lekko zesztywniał, żeby można z niego było uformować kopiec.
Na posmarowanym kremem spodzie ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na pół.
Gdy krem zesztywnieje wyłożyć go na truskawki formując kopiec. Posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto się schłodziło a krem dobrze stężał.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski przelać rozpuszczone składniki z rondelka. Dodać żółtka i zmiksować.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułka. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół.
Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm. Ze spodu wydrążyć nieco ciasta pozostawiając wyższe boki.
Ścięty wierzch drobno pokruszyć.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Połowę truskawek (200 g) zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z musem truskawkowym i wystudzoną galaretką.
Gotowym kremem posmarować spód ciasta ok 4 łyżek. Pozostały krem wstawić do lodówki aby lekko zesztywniał, żeby można z niego było uformować kopiec.
Na posmarowanym kremem spodzie ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na pół.
Gdy krem zesztywnieje wyłożyć go na truskawki formując kopiec. Posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto się schłodziło a krem dobrze stężał.