Sposób przygotowania:
Ciasto kora orzechowa
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę z białek na sztywno, dodając po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników.
Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem.
Upieczone biszkopty wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, ostudzić.
Ostudzony jeden blat biszkoptu włożyć do blachy.
Krem:
Brzoskwinie odcedzić na sicie, zlany syrop, przelać do garnka dodać cukier, zagotować. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dodać mąkę i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać mieszankę do żółtek, chwilę miksując.
Wlać rozrobiony proszek budyniowy z żółtkami na gotujący się syrop, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu, ostudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksować do wyczerpania składników. Tak przygotowany krem, podzielić na dwie części, jedną część kremu wyłożyć na biszkopt.
Delicje lekko zanurzać w kawie, układać na kremie, przykryć resztą kremu, wyrównać.
Drugi blat biszkoptu, ułożyć na kremie, lekko docisnąć.
Brzoskwinie pokroić, ułożyć na cieście.
Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie na cieście, zalać tężejącą galaretką, odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem.
Upieczone biszkopty wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, ostudzić.
Ostudzony jeden blat biszkoptu włożyć do blachy.
Krem:
Brzoskwinie odcedzić na sicie, zlany syrop, przelać do garnka dodać cukier, zagotować. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dodać mąkę i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać mieszankę do żółtek, chwilę miksując.
Wlać rozrobiony proszek budyniowy z żółtkami na gotujący się syrop, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu, ostudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksować do wyczerpania składników. Tak przygotowany krem, podzielić na dwie części, jedną część kremu wyłożyć na biszkopt.
Delicje lekko zanurzać w kawie, układać na kremie, przykryć resztą kremu, wyrównać.
Drugi blat biszkoptu, ułożyć na kremie, lekko docisnąć.
Brzoskwinie pokroić, ułożyć na cieście.
Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie na cieście, zalać tężejącą galaretką, odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2