Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z dodatkiem marchewki i orzechów laskowych wyszło mi wyjątkowo wilgotne i bardzo smaczne. Polecam do niedzielnej kawy nie tylko w okresie jesiennym.

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1 op. gotowego lukru
  • tłuszcz i bułka tarta do obsypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

Przygotowanie ciasta:

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
Do utartego ciasta dodajemy sypkie składniki

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo olej. Zmniejszając obroty miksera dodajemy startą marchewkę ,otartą skórkę z cytryny oraz przesiane sypkie składniki. Na samym końcu mieszamy z rodzynkami.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanej tortownicy

Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm-24 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Pieczenie ciasta:

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy

Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.

Etap końcowy:

Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Ozdabiamy lukrem ciasto według uznania.