Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymiPrzygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo olej. Zmniejszając obroty miksera dodajemy startą marchewkę ,otartą skórkę z cytryny oraz przesiane sypkie składniki. Na samym końcu mieszamy z rodzynkami.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm-24 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Pieczenie ciasta:
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.
Etap końcowy:
Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Ozdabiamy lukrem ciasto według uznania.