Sposób przygotowania:
Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami
1. Placki orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wym. 28x40cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Krem budyniowo – brzoskwiniowy: Sok zagotować z ¾ szkl. wody i cukrem. Budynie, żółtka i mąki rozpuszczamy w ¾ szkl. wody. Mieszankę dodać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksować do uzyskania jednolitego kremu. ½ kremu wyłożyć na I placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć II plackiem orzechowym i wysmarować go odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!