SUPERPRZEPIS

Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina jest zachwycona, ciasto znika nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: W kuchennym oknie)

Składniki:

Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami

 

  • Placki orzechowe:
  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów mielonych włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowo - brzoskwiniowy:
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 300-400 g masła miękkiego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe ( 2x40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1½ szkl. wody
  • 5 żółtek

 

  • Dodatkowo:
  • 24 sztuk delicji, np. brzoskwiniowych
  • ¼ szkl. mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szkl. spirytusu
  • osączone brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami
1. Placki orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wym. 28x40cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Krem budyniowo – brzoskwiniowy: Sok zagotować z ¾ szkl. wody i cukrem. Budynie, żółtka i mąki rozpuszczamy w ¾ szkl. wody. Mieszankę dodać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksować do uzyskania jednolitego kremu. ½ kremu wyłożyć na I placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć II plackiem orzechowym i wysmarować go odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami
Wylanie tężejącej galaretki na brzoskwinie.

Tagi:

kawa