Sposób przygotowania:
Ciasto kora orzechowaEtap 1
Wszystkie sypkie składniki na ciasto oprócz cukru wymieszać ze sobą.
Etap 2
Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie ciągle ubijając dodawać cukier. Na końcu również ciągle ubijając dodać żółtka.
Etap 3
Masę jajeczna wymieszać z bakaliami, podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut.
Etap 4
Do garnka wlać cały syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier - zagotować.
W innym naczyniu zmiksować 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się syropu brzoskwiniowego i ugotować budyń. po ostudzeniu budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Od masy odłożyć ok. 4 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Na 1 blat ciasta położyć połowę pozostałej masy, na to delicje nasączone w kawie z wódką, na to reszta masy, na masę 2 blat ciasta, który należy posmarować masą , która została odłożona.
Etap 5
Na koniec na wierzchu ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Chłodzić w lodówce przez noc.