renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 441]

Ciasto kora orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kora orzechowa, to wypiek, który zawsze gości na stole w moim domu podczas ważnych uroczystości czy tez wydarzeń.

Ciasto kora orzechowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kora orzechowa

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • brzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterki
  • ok. 0,25l mocnej kawy wymieszanej z wódką (ilość zależy od preferencji)

Sposób przygotowania:

Ciasto kora orzechowa

Etap 1

Ciasto kora orzechowa
Wszystkie sypkie składniki na ciasto oprócz cukru wymieszać ze sobą.

Wszystkie sypkie składniki na ciasto oprócz cukru wymieszać ze sobą.

Etap 2

Ciasto kora orzechowa
Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie ciągle ubijając dodawać cukier.

Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie ciągle ubijając dodawać cukier. Na końcu również ciągle ubijając dodać żółtka.

Etap 3

Ciasto kora orzechowa
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut

Masę jajeczna wymieszać z bakaliami, podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut.

Etap 4

Ciasto kora orzechowa
a 1 blat ciasta położyć połowę pozostałej masy, na to delicje nasączone w kawie z wódką, na to reszta masy, na masę 2 blat ciasta, który należy posmarować masą , która została odłożona.

Do garnka wlać cały syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier - zagotować.

W innym naczyniu zmiksować 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się syropu brzoskwiniowego i ugotować budyń. po ostudzeniu budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Od masy odłożyć ok. 4 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Na 1 blat ciasta położyć połowę pozostałej masy, na to delicje nasączone w kawie z wódką, na to reszta masy, na masę 2 blat ciasta, który należy posmarować masą , która została odłożona.

Etap 5

Ciasto kora orzechowa
Na koniec na wierzchu ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką pomarańczową.

Na koniec na wierzchu ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Chłodzić w lodówce przez noc.