Sposób przygotowania:
Ciasto kora orzechowaETAP 1:
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
ETAP 2:
Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
ETAP 3:
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając trochę mniej wody.
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy w foremce i smarujemy połową masy. Delicje nasączamy w ponczu i układamy na masie.
ETAP 4:
Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem. Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.
ETAP 5:
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.