Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto kora orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i zjawiskowe ciasto, które wbrew pozorom jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne na przyjęcie.

Ciasto kora orzechowa

Składniki:

Ciasto kora orzechowa

Ciasto

  • 8 białek jaj
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych( 10 dag)
  • 1 opakowanie rodzynek( 10 dag)
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Masa

  • 1 kostka masła( 25 dag)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 żółtka jaj
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • cukier do smaku

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 duże opakowanie ciastek typu delicje
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • poncz( kawa z alkoholem)

Sposób przygotowania:

Ciasto kora orzechowa

ETAP 1:

Ciasto kora orzechowa
Masę miksujemy dodając po kolei wszystkie składniki.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

ETAP 2:

Ciasto kora orzechowa
Łączymy ze sobą proszki budyniowe, wodę, żółtka jaj, cukier i mąkę pszenną.

Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.

ETAP 3:

Ciasto kora orzechowa
Jeden blat ciasta smarujemy masą. Układamy na nim nasączone w ponczu brzoskwinie.

Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając trochę mniej wody.
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy w foremce i smarujemy połową masy. Delicje nasączamy w ponczu i układamy na masie.

ETAP 4:

Ciasto kora orzechowa
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście.

Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem. Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.

ETAP 5:

Ciasto kora orzechowa
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.

Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.


Tagi:

kawa ciastka