mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonała baza pod serniki, szarlotki czy makowce :)

Ciasto kruche

Składniki:

Ciasto kruche

 

  • mąka pszenna 3 szkl.
  • żółtka 4 szt.
  • masło 1 kostka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1/3 szkl.

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche
Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wałkuję ciasto na prostokątny placek na blachę z piekarnika (którą uprzednio wykładam pergaminem). Nakłuwam placek widelcem, aby równo wyrósł, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę ok. 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Takie ciasto może służyć jako baza do robienia kruchych ciasteczek, albo po upieczeniu można pokroić w kwadraty i zajadać jako herbatniki.