Sposób przygotowania:
Kruchy placek z nekterynkami i śliwkami
Umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do rondla, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia, dodać cynamon, wymieszać. Smażyć na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do rondla z owocami, zmieszać, zagotować i odstawić z ognia. Obie mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier puder, miękkie masło i jajko utrzeć na jednolita masę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Ciasto z wiórkami zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Większym kawałkiem ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 24x36 cm. Ciasto jest dość lepkie, dlatego najlepiej jest je rozsmarować łyżką zwilżoną w wodzie. Na cieście wyłożyć przestudzoną masę owocową. Na owocach rozsypać kruszonkę zrobioną z ciasta wyjętego z zamrażarki. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 35 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.