Sposób przygotowania:
Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe1.
Włożyć do miski wszystkie składniki na kruche ciasto.
2.
Dokładnie wyrobić rękami na jednolitą masę. Następnie zawinąć w folię silikonową i schłodzić dobrze w lodówce.
3.
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec spód w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
4.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Potem wsypać poziomkową galaretkę i trochę zmiksować.
5.
Do piany dodać rozmrożone i odsączone z nadmiaru soku śliwki, wymieszać.
6.
Rozłożyć pianę ze śliwkami na ostudzony spód ciasta.
7.
Na wierzchu ułożyć rozmrożone i odsączone wiśnie.
8.
Na wiśnie poskubać w palcach pozostałą część ciasta kruchego.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.
10.
Upieczone ciasto wystudzić.
11.
Posypać cukrem pudrem.
12.
Smacznego !