Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 321]

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo kruche i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem śliwek i wiśni. Idealne do popołudniowej kawki czy też herbatki.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Składniki:

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

1.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe
Włożenie do miski wszystkich przygotowanych składników na kruche ciasto

Włożyć do miski wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe
Wyrobienie ciasta na jednolitą masę i schłodzenie

Dokładnie wyrobić rękami na jednolitą masę. Następnie zawinąć w folię silikonową i schłodzić dobrze w lodówce.

3.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe
Wyłożenie blaszki papierem i podpieczenie spodu ciasta

Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec spód w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

4.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe
Ubicie białek na sztywno z solą, dodanie galaretki poziomkowej

Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Potem wsypać poziomkową galaretkę i trochę zmiksować.

5.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe
Dodanie śliwek rozmrożonych do ubitej piany

Do piany dodać rozmrożone i odsączone z nadmiaru soku śliwki, wymieszać.

6.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Rozłożyć pianę ze śliwkami na ostudzony spód ciasta.

7.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Na wierzchu ułożyć rozmrożone i odsączone wiśnie.

8.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Na wiśnie poskubać w palcach pozostałą część ciasta kruchego.

9.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.

10.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Upieczone ciasto wystudzić.

11.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Posypać cukrem pudrem.

12.

Ciasto kruche śliwkowo - wiśniowe

Smacznego !

Tagi:

owoce ciasto