jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto śliwkowo-orzechowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Warto poświecić swój wolny czas na przygotowanie tego ciasta. Polecam! To połączenie wszystkich moich ulubionych smaków.

Ciasto śliwkowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto śliwkowo-orzechowe

 

  • Blat orzechowo-śliwkowy (proporcje na 1 blat):
  • 20 dag śliwek kalifornijskich,
  • 15 dag orzechów,
  • 2/3 szklanki bułki tartej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 20 dag mielonych orzechów,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 kostki masła,
  • Alkohol do smaku
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-orzechowe
BLATY ORZECHOWO- śliwkowe: Orzechy drobno kroimy. Śliwki kroimy , zalewamy gorąca wodą i gotujemy do odparowania wody. Studzimy. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru. Dodajemy śliwy, orzechy, bułkę i proszek do pieczenia. Na końcu całość mieszamy z ubitą pianą. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy około 25 minut w 180°C.Do tego ciasta należy upiec 2 takie wkładki. MASA ORZECHOWA: Jajka ubijamy z cukrem. Orzechy mielimy i zagotowujemy z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dokładamy ubite jajka a następnie zaparzone orzechy. Dokładamy alkohol. Masą przekładamy placki orzechowo-śliwkowe. Część pozostawiamy do dekoracji. Przełożenie: Blat orzechowo-śliwkowy, masa orzechowa, blat orzechowo-śliwkowy, masa orzechowa, polewa czekoladowa.