Sposób przygotowania:
Śliwkowo- kluseczkowy mariaż :
Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem, szczyptą soli . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić . W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem . Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki . Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania .
Natala1210