patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Drożdżowe inaczej z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie a co ważne nie wymagające zagniatania, ciasto drożdżowe z jagodami to wygodna forma ciasta na każdą okazje.

Drożdżowe inaczej z jagodami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Drożdżowe inaczej z jagodami

kruszonka

dodatkowo

Ciasto

Sposób przygotowania:

Drożdżowe inaczej z jagodami
Do dużej misy wkładam cukier, drożdże oraz ciepłe mleko. W osobnej miseczce wbijam jajka i je rozbijam. Następnie jajka wlewam do miski z drożdżami. Następnie dodaję mąkę oraz olej. Całość nie mieszając oozostawiam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub ręcznikiem papierowym na ok 2.5-3 godzin.

Po upływie tego czasu za pomocą drewnianej łyżki całość mieszam na jednolitą masę.

Ciasto przelewam do dużej tortownicy. Jagody myję i wsypuję na ciasto. Owoce lekko dociskam. Składniki kruszonki dokładnie łącze ze sobą. Ciasto posypuję kruszonką. Do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni wkładam ciasto.

Piekę nie dłużej niż 50 min góra-dół. Kiedy ciasto się upiecze,pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

Na wierzch posypuję cukrem z młynka z wanilią.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Drożdże kruszę w miseczce. drożdże muszą być w pokojowej temperaturze.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Do drożdży wsypuję cukier biały może być brązowy.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Drożdże zalewam ciepłym ( zagrzanym) mlekiem.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Na koniec dodaję rozbite jajka, mąkę oraz olej. Pozostawiam pod przykryciem na ok 2.5-3 godz.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Za pomocą łyżki drewnianej łącze dokładnie składniki.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Masę przelewam do dużej tortownicy.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Na ciasto wsypuję umyte jagody.
Drożdżowe inaczej z Jagodami
Na koniec posypuję kruszonką.