SUPERPRZEPIS

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami

  • 2
  • ziutula
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Ciasto kruche jest pyszną bazą do wielu owoców świeżych jak i mrożonych czy z kompotu, kisiel, budyń doskonale zagęszcza owoce w pieczeniu ciasta.

Składniki:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami

 

  • margaryna zimna 250 gram,
  • mąka pszenna 200 gram,
  • mąka krupczatka 250 gram,
  • cukier drobny 1/2 szklanki,
  • żółtka 5 sztuk,
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania,
  • marcepan 200 gram,
  • truskawki 1/2 kg,
  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami

ETAP 1:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami
Ciasto można zrobić przy użyciu noża, miksera ze spiralami.

Margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę.

ETAP 2:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami
Wszelkie luki w cieście można uzupełnić kawałkami ciasta.

Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu.

ETAP 3:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami
Zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń.

Truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem.

ETAP 4:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami
Ciasto można również pokruszyć jak kruszonkę.

Truskawki wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem.

ETAP 5:

Ciasto kruche z marcepanem i truskawkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem.