SUPERPRZEPIS

Makowiec warstwowy z jabłkiem

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makowiec warstwowy z jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Ciasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw.

Składniki:

Makowiec warstwowy z jabłkiem

CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE:

MAKOWIEC:

Sposób przygotowania:

Makowiec warstwowy z jabłkiem

ETAP 1:

Makowiec warstwowy z jabłkiem
Do maku dodać m.in. starte na tarce jarzynowej jabłko.

Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje,  odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta.

ETAP 2:

Makowiec warstwowy z jabłkiem
Cztery części ciasta rozwałkować do wielkości formy.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki z solą i oraz rozpuszczonym masłem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć  bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

ETAP 3:

Makowiec warstwowy z jabłkiem
Masę makową rozsmarować na cieście włożonym do formy.

Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez około 1 godzinę  w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty.

Smacznego!