bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt. Ciasto można zrobić na co dzień i od święta.

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

Składniki:

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

Ciasto:

Masa cytrynowa:

Dodatkowo:

  • marmolada

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową
Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny.

Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczną i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy dowolnie.