Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z kremem i cukierkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie.

Kruche ciasto z kremem i cukierkami

Składniki:

Kruche ciasto z kremem i cukierkami

Ciasto

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła lub margaryny

Krem

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • około 20 dag cukierków typu lentylki

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kremem i cukierkami
1. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto przełożyć do miski, następnie zagnieść z nich ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuć dokładnie widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Do zrumienienia. Upieczony placek dokładnie wystudzić.

2. Wykonanie kremu: Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie wsypać cukier puder i ucierać, na koniec dodać kakao i dokładnie utrzeć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Teraz dekoracja: Na wystudzone ciasto wyciskać małe rozetki. Cukierki przełożyć do woreczka i za pomocą wałka lekko je pokruszyć. Następnie udekorować nimi ciasto.

4. Podanie: Tak wykonane ciasto pokroić i podawać.

5. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Tagi:

ciasto