Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo kruche i smaczne ciasto. Do ciasta można dodawać różne owoce. Najlepiej jednak smakuje z owocami sezonowymi. Idealne do kawki i herbatki.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Składniki:

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:

Piana:

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

1.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi
Włożenie wszystkich składników na ciasto do miski

Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto.

2.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi
Wyrobienie ciasta kruchego rękami ze wszystkich składników

Ciasto wyrobić rękami.

3.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi
Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia, a następnie rozłożenie ciasta

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć 2/3 ciasta.

4.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi
Rozłożenie na cieście świeżych sezonowych owoców

Na ciasto rozłożyć świeże truskawki i morele.

5.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi
Ubicie piany na sztywno ze sczyptą soli i dodanie cukru

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.

6.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Rozłożyć pianę na truskawki i morele.

7.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Na pianę rozsypać jagody leśne.

8.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Na jagody posypać pozostałą część ciasta.

9.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić ciasto i piec je przez 45 - 50 minut.

10.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

11.

Ciasto kruche z owocami sezonowymi

Smacznego !