szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto agrestowe z różową pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche ciasto z sezonowymi owocami.

Ciasto agrestowe z różową pianą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto agrestowe z różową pianą

 

  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel malinowy
  • 2 szklanki agrestu

Sposób przygotowania:

Ciasto agrestowe z różową pianą
Na początku oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, makę, proszek do pieczenia i z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna owijamy folia i wkładamy na godzine do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód foremki i boki. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i przekrajamy na połówki. Przygotowany agrest rozkładamy na cieście. Białak ubiajmy na sztywną pianę, delikatnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy kisiel i delikatni mieszamy całosc, az powstanie jednolita różowa piana. Pianę przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
Ciasto agrestowe z różową pianą
Potrzebujemy mąkę, agrest, margarynę i jajka
Ciasto agrestowe z różową pianą
Oddzielwamy żółtka od białek, z białek ubijamy piane
Ciasto agrestowe z różową pianą
Spód foremki wykładamy ciastem, a na nie agrest
Ciasto agrestowe z różową pianą
Do piany z białek dodajmy cukier i kisiel.

Tagi:

jajko jajka