SUPERPRZEPIS

Ciasto sezonowe

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciasto sezonowe Więcej zdjęć (3)

Pyszne ciasto z owocami, ktore akurat mialam pod reka, czyli sezonowymi

Składniki:

Ciasto sezonowe

 

  • 4 szklanki maki

 

  • 2 lyzeczki cukru pudru

 

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • 1 szklanka cukru krysztalu

 

  • cukier puder do posypania

 

 

 

  • 1/2 szklanki rodzynkow

 

  • 1 opakowanie platkow migdalowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto sezonowe
Robimy kruche ciasto. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i scieramy do niej na tarce o grubych oczkach margaryne, po czym siekamy ja nozem. Do miseczki oddzielamy zoltka, roztrzepujemy je z cukrem krysztalem i waniliowym oraz smietana. Tak powstala papke dodajemy powoli do maki wyrabiajac ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czesci i kazda rozwalkowujemy do wielkosci foremki. Myjemy i obieramy jablka oraz sliwki. Jablka kroimy w grube polplasterki, sliwki w kosteczke. Rodzynki moczymy krotko we wrzatku i odcedzamy. Do foremki wkladamy 1 czesc kruchego ciasta i ukladamy jablka rzedami. Miedzy jablkami ukladamy rodzynki, na nich sliwki. Wszystko posypujemy cynamonem i migdalami. Kladziemy 2 czesc ciasta, nakluwamy ja widelcem, smarujemy pozostalym bialkiem i sypiemy migdalami. Pieczemy ok 40-50 min w temp 200-220*. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto sezonowe
Tak powinno wygladac ciasto przed przykryciem go 2 wartstwa kruchego
Ciasto sezonowe
Ciasto przed podaniem najlepiej schlodzic w lodowce, zeby sie tak nie rozpadalo