dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ponadczasowe ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :)

Kruche ze śliwkami

Składniki:

Kruche ze śliwkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • Kruszonka:
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami
Składniki ciasta kruchego zagnieść i rozłożyć na blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pól i usunąć pestki. Polówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)