Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z pianką i owocami
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żóltkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec będzie bardzo gęste więc, żeby nie zajechać miksera lepiej dokończyć jego robienie ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w stosunku 3/4 do 1/4 .Wiekszą częścią wyłorzyć brytfankę. Ja rozkruszałam ciasto na mniejsze kawałki i potem delikatnie docisnełam do formy. Na ciasto wykładamy osączone z syropu truskawki, a na nie dajemy ubitą pianę. Na pianę kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180o przez około 50 minut. PIANKA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą wylać pianę na owoce.Zamiast truskawek można urzyć innych owoców np. brzoskwiń, wiśni, malin. Trzeba jednak odpowiednio dobrać kisiel.Proszku do pieczenia ma być tyle ile w przepisie. Dzięki niemu ciasto nam podrośnie, a poza tym wogóle go nie czuć w cieście. Ciasto powinno dobrze ostygnąć, bo źle się będzie je kroiło.
misia5