jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto kruche z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione ciasto na wiosnę

Ciasto kruche z rabarbarem

Składniki:

Ciasto kruche z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarbarem
Mąkę przesiać, połączyć z 2 łyżkami cukru pudru i posiekać z masłem. dodać żółtko, 1 łyżkę wody i energicznie ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nastawić na 200 stop. C. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę, żeby brzegi ciasta wystawały na zewnątrz. Na czas przygotowania nadzienia wstawić ciasto do lodówki. Rabarbar umyć i pokroić, obrać i pokroić jabłka. Cukier w garnku zalać 1/2 szklanki wody i gotować 5 minut. Do syropu dodać rabarbar, jabłka skórke z cytryny i dusić ok. 5 minut, aż rabarbar będzie miękki,ale nie rozgotowany. Odcedzić z nadzienia nadmiar wody i ostudzić je.Wyłożyć na kruchy spód,posypując cynamonem i imbirem, założyć na nie brzegi ciasta. Piec 40 minut w temp. 200 stop. C Przed podaniem posypać ciasto resztą cukru pudru.