sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Ciasto kruche z rabarbarem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i proste ciasto. Polecam

Ciasto kruche z rabarbarem 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche z rabarbarem 3

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarbarem 3
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, 4 łyżki cukru, śmietanę i 3 żółtka. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, którą wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy małą część ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę ostawiamy. Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C. Następnie studzimy ciasto. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z 5 łyżkami cukru. Wrzucamy na suchą patelnie i podgrzewamy aż puści soki. Następnie odcedzamy z nadmiaru soku. Na ostudzone ciasto nakładamy rabarbar, ubitą pianę z białek i kruszonkę Pieczemy całość około 40 minut w temp. 180 stopni C. Smacznego
Ciasto kruche z rabarbarem 3
Ciasto zagniatamy i formujemy kulkę. Schładzamy ją w lodówce
Ciasto kruche z rabarbarem 3
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia
Ciasto kruche z rabarbarem 3
Rabarbar nakładamy na upieczone i ostudzone ciasto
Ciasto kruche z rabarbarem 3
Następnie nakładamy pianę z białek i kruszonkę

Tagi:

jajko jajka