Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z rabarbarem 3
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, 4 łyżki cukru, śmietanę i 3 żółtka. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, którą wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy małą część ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę ostawiamy. Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C. Następnie studzimy ciasto. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z 5 łyżkami cukru. Wrzucamy na suchą patelnie i podgrzewamy aż puści soki. Następnie odcedzamy z nadmiaru soku. Na ostudzone ciasto nakładamy rabarbar, ubitą pianę z białek i kruszonkę Pieczemy całość około 40 minut w temp. 180 stopni C. Smacznego