Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie i łatwe do przygotowania. Pyszny deser do porannej herbaty. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 dag margaryny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 dag mąki
  • 5 dag masła
  • Dodatkowo:
  • 30 dag śliwek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami
Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrój na pół. Usuń pestki. Owoce ułóż na cieście. Oprósz cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp ciasto. Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi:

ciasto śliwki