Sposób przygotowania:
Kruche ciasto gryczane ze śliwkami
Wsypać do miski mąki, dodać margarynę i pociachaćnożem. Dodać cukier puder i zimną wodę i wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, osuszyć przekrajać na ćwiartki odrzucając pestki. Wymieszać śliwki z brązowym cukrem i mąką gryczaną. Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Schłodzone ciasto rozwałkować do koła i przełożyć na blachę wyłożoną papieprem do pieczenia. Wykładać śliwki pozostawiając kilka centymetrów ciasta bez nadzienia. Zawinąć wolny brzeg ciasta na śliwki. Całość posmarować sosem pozostałym ze śliwek i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.