BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kruche ze śliwkami, bezą oraz kruszonką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam szybkie, smaczne, proste, a za razem bardzo dobre ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.

Kruche ze śliwkami, bezą oraz kruszonką

Składniki:

Kruche ze śliwkami, bezą oraz kruszonką

 

  • mąka 3 szkl,
  • margaryna lub masło 1 kostka,
  • żółtka 3 szt
  • cukier 3/4 szkl,
  • cukier waniliowy,

 

  • beza;
  • białka 3 szt,
  • cukier 1/2 szkl,
  • sól szczypta,
  • cukier waniliowy,

 

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami, bezą oraz kruszonką
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

Dodać margarynę lub masło, cukier oraz żółtka.

Posiekać nożem, następnie wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć umyte, osączone i przekrojone śliwki (przekrojeniem do góry).

Z białek ubić piane ze szczyptą soli i cukrem.

Piane rozłożyć na śliwkach.

Całość posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego 170 stopni i piec około 40 minut.

kruszonka;

mąkę wymieszać z masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym.