Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto, śliwki i beza z dodatkiem orzechów włoskich - oto pomysł na smaczne i proste jesienne ciasto.

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą

Składniki:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą

Na kruche ciasto:

Śliwki + beza:

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą

ETAP 1:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą
Ciasto umieszczamy w natłuszczonej blasze, pieczemy

Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka, cukier i masło.

Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Gdy składniki się połączą, ciasto dzielimy na 2 kulki: jedną nieco większą od drugiej.

Kulki ciasta owijamy osobno folią, większą kulkę wstawiamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i przekładamy do natłuszczonej blachy. Nakłuwamy. Pieczemy 15 minut w 175 st. C.

ETAP 2:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą
Na podpieczone ciasto wykładamy wypestkowane śliwki

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.

Śliwki układamy na podpieczonym kruchym cieście.

ETAP 3:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą
Przygotowujemy piankę bezową z orzechami

Przygotowujemy piankę bezowo-orzechową: białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier, miksując, aż beza będzie sztywna i lśniąca.

Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą
Piankę bezową z orzechami wykładamy na śliwki

Bezę orzechową wykładamy na śliwki.

ETAP 5:

Kruche ze śliwkami i orzechową bezą
Całość posypujemy startym ciastem

Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe kruche ciasto, ścieramy je na tarce na piankę bezową.

Ciasto pieczemy 45 minut w 175 st. C.

Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto deser