Sposób przygotowania:
Kruche ze śliwkami i orzechową beząETAP 1:
Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka, cukier i masło.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Gdy składniki się połączą, ciasto dzielimy na 2 kulki: jedną nieco większą od drugiej.
Kulki ciasta owijamy osobno folią, większą kulkę wstawiamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i przekładamy do natłuszczonej blachy. Nakłuwamy. Pieczemy 15 minut w 175 st. C.
ETAP 2:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.
Śliwki układamy na podpieczonym kruchym cieście.
ETAP 3:
Przygotowujemy piankę bezowo-orzechową: białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier, miksując, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Bezę orzechową wykładamy na śliwki.
ETAP 5:
Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe kruche ciasto, ścieramy je na tarce na piankę bezową.
Ciasto pieczemy 45 minut w 175 st. C.
Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.